Home » Uncategorized » Vaccinările în timpul sarcinii

Vaccinările în timpul sarcinii

Acum că ai aflat că ești însărcinată, este important să îți protejezi organismul (și implicit și pe cel al bebelușului tău nenăscut) de virusuri care îți pot pune în pericol sarcina. Una dintre metodele prin care poți face asta este prin administrarea vaccinurilor care pot preveni anumite boli. Însă nu toate vaccinurile sunt recomandate în timpul sarcinii. Ca să afli exact care sunt vaccinurile de care ai nevoie, este recomandat să vorbești cu doctorul care se ocupă de tine. Însă, ca să îți faci o idee, iată care sunt vaccinurile permise și care nu în timpul sarcinii.

Vaccinul antigripal

Cel mai comun și indicat vaccin în timpul sarcinii este vaccinul antigripal, în special atunci când ești însărcinată în sezonul gripal (din noiembrie până prin martie). Gripa contractată în timpul sarcinii poate avea urmări grave în dezvoltarea copilului tău și poate duce, în unele cazuri extrem de grave, chiar la avort spontan sau moarte. Partea bună e că vaccinul antigripal inactivat este sigur și chiar recomandat în timpul sarcinii, pentru că te protejează pe tine, dar mai important, îi oferă anticorpi și copilului tău, anticorpi care îl vor proteja de gripă în primele luni de viață. Un alt efect al vaccinului antigripal pare a fi legat de nașterile premature. Se pare că bebelușii ai căror mame s-au vaccinat antigripal pe perioada sarcinii, sunt mai puțin predispuși să se nască înainte de termen.

Vaccinul DiTiPer

DiTiPer este un alt vaccin important în timpul sarcinii și protejează împotriva Tetanosului, Difteriei și a Pertussisului, boală cunoscută sub denumirea populară de tuse măgărească sau tuse convulsivă. Ca și în cazul vaccinului antigripal, acesta se face la recomandarea medicului și anticorpii creați de organismul mamei ajung transplacentar și în organismul bebelușului, oferindu-i protecție în primele luni de viață. Acest vaccin este recomandat să fie administrat în trimestrul al II-lea sau al III-lea de sarcină.

Alte vaccinuri

În funcție de bolile cu care mama poate intra în contact (de exemplu în cazul unor călătorii în alte țări), e important ca medicul să analizeze riscul și să recomande vaccinurile de rigoare. Administrarea acestora este variabilă și depinde strict de recomandarea medicului. Un caz în care acesta poate recomanda vaccinarea poate fi riscul mamei de a contracta Hepatita B, datorită unui apropiat care este infectat.

Vaccinuri interzise

Este foarte important să urmezi recomandarea doctorului tău când vine vorba de vaccinările pe care trebuie să le faci. Când vine vorba de vaccinuri care sunt absolut interzise când vine vorba de vaccinuri vii (adică cele care sunt active), cum ar fi cel pentru rubeolă, tuberculoză, varicelă și așa mai departe. Aceste vaccinuri pot provoca probleme grave în timpul sarcinii, motiv pentru care sunt contraindicate.

foto

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *