Home » Sarcina » Sfaturi pentru concediu când ești gravidă

Sfaturi pentru concediu când ești gravidă

Ești gravidă și e vară, dar asta nu trebuie să te împiedice să îți faci concediul pe care l-ai plănuit cu ceva timp în urmă. Totuși, va trebui să îți iei câteva precauții în plus. Până una alta, îți ofer câteva sfaturi și recomandări de care te poți folosi în următoarea călătorie.

Înainte de toate, întreabă-ți doctorul

Înainte să te apuci de plănuit și rezervat camere de hotel, întreabă-ți doctorul dacă este în regulă să călătorești. De obicei, dacă ai o sarcină cu dezvoltare normală, nu ar trebui să existe restricții de călătorie. Însă, medicii recomandă ca femeile gravide să nu călătorească în primul și ultimul trimestru de sarcină, când riscurile sunt mai mari. În primul trimestru ai de-a face cu grețuri și schimbări hormonale majore, iar în ultimul trimestru pot exista complicații care să facă bebelușul să vină mai devreme pe lume. Așadar, dacă ești în primul sau ultimul trimestru gândește-te bine înainte să călătorești. Dacă ești în trimestrul 2 și ai acordul medicului de a călători, poți începe să faci rezervările.

Asigurarea de sănătate și documentarea

Când ești gata să pornești la drum (în special dacă pleci în afara țării), verifică ca asigurarea ta de sănătate să fie validă, să ai la tine toate documentele necesare (istoria sarcinii, etc) și încearcă să faci puțină documentare pentru a afla care sunt cele mai renumite și cele mai bune centre medicale din zona în care călătorești, ca să le ai în cazul în care ai nevoie de ele.

Cineva trebuie să fie în permanență alături de tine

Indiferent că e partenerul de viață, prietena cea mai bună sau un membru al familiei, asigură-te că ai pe cineva lângă tine întotdeauna în cazul în care ai nevoie de ajutor. Te vor ajuta cu bagajul, cu găsitul toaletelor și toate celelalte probleme pe care le poți întâmpina.

Evită activitățile periculoase

E de la sine înțeles că mergi în vacanța asta să te odihnești și să te pregătești sufletește să devii mamă. Încearcă să eviți scuba diving-ul, surfing-ul, cățărarea sau orice sport și activitate care implică un risc de a cădea sau care se întâmplă la diferite altitudini sau presiuni.

Avion, tren sau mașină?

În funcție de distanța pe care trebuie să o parcurgi, alege unul sau celălalt mod de transport, însă dacă mergi cu avionul, verifică întâi la compania aeriană dacă nu au politici speciale pentru persoane însărcinate (nu vrei să trezești cu biletul cumpărat și să nu poți urca în avion) sau anunță-i dacă ai nevoi speciale. Însă, când e de ales între tren și mașină, ți-aș recomanda să alegi mașina personală, cu care poți face câte opriri ai nevoie pentru baie și mișcare (pentru că știm cu toții cât de neigienice pot fi băile din tren).

Alocă timp în plus activităților

Mai bine rămâi cu timp liber decât în întârziere, nu? În plus, e necesar să lași timp și pentru decalările care se vor produce în mod inevitabil din nevoia ta de a merge la baie sau de a te odihni.

La destinație

Odată ajunsă la destinație, bucură-te de concediul pre-bebe și relaxează-te. Dormi cât poți de mult, stai la plajă (folosind protecție solară, evident), vizitează orașul, plimbă-te și fă-ți poftele. După ce ajunge bebelușul, vacanțele tale se vor schimba iremediabil.

 foto

One thought on “Sfaturi pentru concediu când ești gravidă

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *