E bine să primești vizite la spital când ești proaspătă mămică?

Atunci când abia ai născut, lumea care ține la tine vrea să îți fie alături. Ei vor să te felicite în persoană, să îți cunoască puiul cât mai repede și să îi ureze bun venit în familie. Nu ți-ai pune niciodată întrebarea să nu îi primești atunci când încă ești internată în spital, nu-i așa? Însă cât de multe cunoști despre vizitele rudelor la maternitate? Sunt ele potrivite sau este recomandat să aștepte până când tu și bebe ajungeți acasă și vă acomodați unul cu altul? Descoperă în cele ce urmează.

De ce e preferabil să nu primești vizite la maternitate?

Ca proaspătă mămică, vei vrea să îți împărtășești bucuria cu cei dragi. Vei vrea să îi ai alături pe cei apropiați alături, să îl cunoască pe bebe, să fie acolo pentru orice gest al său. Și totuși, nu e recomandat ca aceștia să vină la maternitate din varii motive. Printre acestea se numără, în primul rând, microbii și bacteriile pe care le poți aduce în spital. Deși suntem convinși că vei încerca cât de bine poți să păstrezi igiena locului, fiind microscopice, nu îți vei putea da seama dacă porți sau nu anumite bacterii care pot dăuna bebelușului (ține minte că imunitatea acestuia se formează în timp). Pe lângă asta, ia în seamă și faptul că proaspăta mămică are nevoie de odihnă și de timp petrecut exclusiv cu tăticul copilului și cu bebe. Apoi, în afară de asta, e posibil ca mami să nu fie singură în salon, caz în care vizita ta ar putea incomoda alte mămici.

Reguli de vizitare

Dacă chiar vrei să o vizitezi pe proaspăta mămică, în special dacă știi că ea te vrea acolo, este indicat să ții cont de câteva reguli de bază, ca să te asiguri că nu incomodezi. Iată care sunt acestea:

  1. Nu aduce flori. De multe ori, florile nu sunt permise în saloane datorită eventualelor alergii, așa că acestea sunt ținute pe hol sau aruncate. În schimb, poți aduce ceva de mâncare. Dacă mami nu vrea să mănânce, tati sigur va fi fericit când ajunge acasă!
  2. Nu sta mult. Dacă ești invitat la spital să vizitezi o nouă mămică nu sta mai mult de 30 de minute. Aceasta poate avea nevoie de odihnă, să alăpteze sau să folosească o pompă de sân. Cu siguranță nu vei vrea să fii acolo pentru asta, să îi invadezi intimitatea.
  3. Ai respect față de restul mămicilor din salon. Poate acestea au avut o naștere mai grea, poate nu s-au odihnit sau poate au ragade la sâni (răni superficiale produse de alăptare), caz în care trebuie să stea cu sânii expuși la aer. Este necesar să nu le încalci intimitatea. Ține minte că doar pentru că persoanele internate nu sunt bolnave, nu înseamnă că nu ești într-un spital.
  4. Nu publica online poze din spital. Acest ultim punct este la fel de important ca și primele trei, chiar dacă nu pare a fi. Este recomandat să nu publici nimic legat de nașterea sau bebelușul ei în online (de exemplu pe Facebook), ca să o feliciți. Ține cont că e posibil ca ea să nu vrea să împărtășească vestea cu toată lumea și respectă această dorință.

Așadar, este recomandat să păstrezi vizita pentru când mămica va merge acasă (crede-ne, va avea mult mai multă nevoie de ajutorul tău atunci). Totuși, dacă insiști să o vizitezi la spital, încearcă, pe cât posibil, să respecți regulile de mai sus.

Sursa foto: © Monkey Business Images | Dreamstime.com

Despre depresia postpartum

Odată ce bebelușul ajunge în familia ta, lucrurile se schimbă radical. Viața voastră se va schimba radical, atât din punct de vedere al dinamicii în familie, cât și din punct de vedere fizic și psihic, în special pentru părinți. Un sentiment de copleșire vă poate învălui atât pe tine, cât și pe tatăl celui mic. Deși e normal să existe stări negative la început, acestea pot lua o întorsătură negativă, în special pentru mamă, sub forma depresiei postpartum. Atunci când urmează să naști, este important să cunoști care sunt metodele prin care poți preveni sau trata această tulburare.

Ce este depresia postpartum și ce o cauzează?

Despre depresia postpartum trebuie să știi că este o tulburare psihică deseori întâlnită la proaspetele mămici, în perioada imediat următoare nașterii. Aceasta este cauzată pe de-o parte de schimbările hormonale bruște care intervin după naștere (producerea de estrogen și progesteron scade dramatic, alături de eliberarea altor hormoni din glanda tiroidă). Acest lucru îți poate afecta starea de spirit, te poate face să devii obosită constant sau să simți că ești tristă o bună parte din timp. Pe de altă parte, odată cu nașterea intervin o mulțime de schimbări emoționale care pot provoca această formă de depresie. De la faptul că nu te mai simți sexy, la lipsa sprijinului din partea partenerului sau frica potrivit căreia nu te vei descurca în ipostaza de mamă, toate aceste emoții pot duce la dezvoltarea unei depresii post natale.

Simptomele depresiei postpartum

Înainte de toate, trebuie să știi că, într-o oarecare măsură, ceea ce ți se întâmplă e un lucru absolut normal și că toate noile mămici au trecut spre asta. Este normal să te simți obosită, copleșită, nervoasă sau stresată, să simți o stare de anxietate sau să plângi și să îți scadă apetitul. Ai trecut printr-o schimbare destul de mare, iar organismul și psihicul tău încearcă să se acomodeze noului statut. Aceste stări nu ar trebui să dureze mai mult de două săptămâni. În schimb, dacă ceea ce experimentezi se aseamănă următoarelor simptome sau dacă aceste stări se extind pe o perioadă mai mare de două săptămâni, îți sugerăm să cauți ajutor, fie din partea celor dragi, fie din partea medicului tău. Iată care sunt simptomele depresiei postpartum:

– Schimbări bizare ale stării de spirit

– Nevoie de a plânge, experimentată foarte des

– Pierderea apetitului

– Pierderea interesului față de cei dragi și de copilul tău

– Invocarea unui sentiment cum că nu ești o mamă bună

– Gânduri negative, care pot dăuna ție sau copilului tău

Cum tratezi depresia postpartum?

În primă fază, trebuie să te asiguri că ceea ce ai nu e doar „baby blues”, adică starea indusă de cea mai recentă schimbare din viața ta. Această stare ar trebui să dispară pe cont propriu după maxim două săptămâni. Între timp, încearcă să accepți ajutorul altora când vine vorba de îngrijirea bebelușului sau treburile casnice, să petreci timp în compania partenerului de viață sau a familiei tale și să îți faci timp pentru tine. Dacă sentimentele tale se înrăutățesc, este recomandat să cauți ajutor specializat, precum un psiholog, care te poate ajuta să ajungi la un echilibru mental.

Dacă crezi că suferi de această tulburare sau știi pe cineva care ar putea suferi din această cauză încearcă să găsești ajutor.

Sursa foto: © Monkey Business Images | Dreamstime.com

Nașterea prin cezariană

Nașterea este una dintre cele mai mari frici ale viitoarelor mămici, mai ales atunci când acest lucru se întâmplă pentru prima dată. Deși există diverse metode de naștere naturală (în apă, în spital, etc.), multe mame iau în calcul și efectuarea unei operații de cezariană pentru „livrarea” micuțului în lume. Deși în România o operație de cezariană poate fi făcută la un spital de stat doar atunci când intervin probleme medicale care pot pune în pericol viața mamei sau a bebelușului, există spitale private care pun și această opțiune pe masă, lăsând-o la alegerea mamei. Înainte să iei o astfel de decizie totuși, îți sugerăm să te documentezi despre tot ce înseamnă această intervenție și, pentru a te ajuta, am adunat câteva informații pe care le considerăm relevante:

Când este nevoie de cezariană

De cele mai multe ori, o operație de cezariană este metoda recomandată de naștere atunci când nașterea pe cale naturală implică riscuri de sănătate atât pentru copil, cât și pentru mamă. Astfel de cazuri sunt o poziție diferită a bebelușului (nu cu capul în jos), riscul de sufocare al bebelușului, probleme vaginale ale mamei și așa mai departe. Există cazuri de nașteri multiple (gemeni sau mai mulți) în care este nevoie de naștere prin cezariană după ce unul dintre bebeluși s-a născut.

Cum este efectuată o cezariană?

Medicul obstetrician va face o incizie (de obicei, orizontală) de aproximativ 15 cm la baza burții mamei, iar apoi va face o incizie similară în uterul acesteia, pentru a ajunge la bebeluș. Înainte ca acest lucru să se întâmple, mama va fi anesteziată de la brâu în jos (sau general, dacă este o operație riscantă). Copilul va fi scos apoi prin abdomen, iar inciziile vor fi închise. Procedura durează, în mod tipic, între 45 și 60 de minute.

Recuperarea post operatorie

Așa cum este de așteptat, recuperarea mamei după naștere se face diferit în cazul unei operații de cezariană. În primul rând, aceasta va avea nevoie să rămână internată câteva zile în plus pentru a evita complicațiile. Apoi, o mamă care a născut prin cezariană va experimenta dureri abdominale și de spate mai intense decât o mamă care a născut natural, datorită inciziilor chirurgicale. Pe de altă parte, durerile vaginale (inclusiv din timpul actului sexual) nu vor fi atât de sesizabile sau chiar deloc. Totuși, vor exista sângerări și scurgeri vaginale asemănătoare cu cele de după nașterea naturală. Asta pentru că organismul mamei va elimina tot ce nu a fost aspirat de medici. Dacă în ziua operației mama va avea un cateter care să colecteze urina, începând cu ziua 2 post operatorie, aceasta va fi încurajată să se miște. După ce este externată, mama va continua să poarte absorbante pentru a capta scurgerile, numite lohii, chiar dacă nașterea nu a avut loc pe cale vaginală. Totodată, femeia va merge la controale postoperatorii după caz, în funcție de specificațiile medicului.

Sursa foto: © Artemfurman | Dreamstime.com

5 temeri pe care le are orice gravidă

Perioada sarcinii e una dintre cele mai intense perioade din viața unei femei. Atunci, ea experimentează nu doar schimbări fizice, care să ajute bebelușul să se dezvolte armonios, ci și câteva schimbări de natură psihologică, menite să ajute femeia să facă tranziția în rolul de mamă. Printre acestea, multe femei însărcinate au tendința să se îngrijoreze pentru orice problemă care ar putea apărea în perioada sarcinii, chiar dacă șansele ca acea problemă să apară sunt infime. În cele ce urmează, te invit să descoperi câteva dintre cele mai comune motive de teamă ale femeilor gravide și care este realitatea vizavi de aceste temeri.

Frica de avort spontan

Una dintre cele mai mari motive de frică în rândul gravidelor este cea de avort spontan. Majoritatea viitoarelor mame se tem că vor pierde sarcina din cauză că nu fac ceva bine. În realitate însă, marea majoritate a avorturilor spontane se întâmplă chiar înainte să știi că ești gravidă (și arată ca un ciclu menstrual normal). După ce doctorul obstetrician a detectat bătăile inimii ale fătului, șansele de avort scad la aproximativ 5%. Din păcate, acesta nu poate fi controlat sau evitat, dar poate fi prevenit prin îndepărtarea viciilor care pot crea probleme (cum ar fi fumatul în timpul sarcinii). Ce trebuie să ții minte e că avortul este, de obicei, un semn că fătul nu se poate dezvolta normal din cauza unei anomalii genetice. Organismul detectează această anomalie și sarcina este eliminată. În cazul în care ți se întâmplă, trebuie să știi că nu este vina ta și că șansele să ai mai mult de o sarcină pierdută pe parcursul vieții sunt mici.

Frica de defecte de naștere

Doar 4% dintre bebelușii născuți prezintă defecte de naștere, iar acest procent include nu doar anomaliile grave, ci și problemele nesemnificative, care nu impun niciun pericol în calitatea vieții acestuia (cum ar fi o unghie crescută ciudat). Dacă ai motive reale de îngrijorare, vorbește cu doctorul tău, specific pe acea situație, spunându-i toată istoria medicală a familiei tale care constituie motivul îngrijorării.

Frica de naștere prematură

Nașterile premature au crescut în număr în ultimii ani, ceea ce poate constitui motivul tău de îngrijorare. Cu toate acestea, majoritatea bebelușilor prematuri sunt născuți după perioada critică de dezvoltare și pot fi perfect sănătoși, chiar dacă sunt născuți înainte de termen. Dacă doctorul tău nu îți dă motive de îngrijorare, nu are rost să te gândești la asta.

Frica de durerile nașterii

Cred că fiecare femeie care rămâne însărcinată pentru prima dată se gândește dacă va putea să reziste durerilor nașterii. Când ți se întâmplă ție, trebuie să te gândești că nu ești prima care trece prin asta. De fapt, majoritatea femeilor uită de durere în secunda în care își țin copilul în brațe pentru prima dată. Partea bună este că, în zilele noastre, există medicamente care te pot ajuta să tolerezi durerea și totul va fi bine.

Frica de a nu fi o mamă bună

Nu în ultimul rând, încearcă să nu te îngrijorezi că nu vei fi o mamă bună. Instinctul te va transforma instant într-o mamă atunci când vei ține copilul în brațe și vei ști ce trebuie să faci fără să îți dai seama. „O mamă bună” e un lucru relativ, pentru că fiecare bebeluș are nevoi speciale și individuale, așa că nu îți fă probleme.

Sursa foto: © Aleksandar Andjic | Dreamstime.com

La ce te poți aștepta după naștere

Zilele de acomodare după naștere pot fi puțin ciudate. Asta pentru că sunt zile în care îți dai seama câte schimbări sunt implicate, de fapt, în actul nașterii. Din păcate, corpul femeii trece prin câteva schimbări care pot fi considerate neplăcute, în procesul de recuperare post-partum. Ca să nu te ia pe nepregătite, îți oferim o listă cu câteva lucruri la care te poți aștepta după naștere. Iată care sunt acestea:

Sângerări vaginale

După ce bebe a venit pe lume și totul s-a terminat, corpul tău începe să elimine „păturica” din uter, cea care l-a protejat cât timp el a fost în burtică. Este normal ca femeile care tocmai au născut să sângereze până la 6 săptămâni post-partum. Primele două săptămâni vor avea un flux mai abundent și cu o culoare roșie intensă, însă pe parcurs, acesta ar trebui să se diminueze și să își deschidă culoarea. Ce se întâmplă de fapt este eliminarea membranei care a protejat embrionul și mai apoi copilul. Să nu crezi însă, că acest lucru se va întâmpla doar dacă ai născut pe cale naturală. Deși nu se întâmplă la fel de abundent, și femeile care au născut prin cezariană experimentează aceste simptome.

Dureri

Este de așteptat ca, după naștere, să simți diferite tipuri de dureri. Una dintre acestea poate fi cauzată de contracții, datorită faptului că uterul tău încearcă să își reducă volumul pentru a ajunge la dimensiunea inițială. De asemenea, poți simți dureri și în momentele în care trebuie să mergi la baie. Pentru femeile care au născut prin cezariană, dureri pot exista și atunci când tușești, strănuți sau râzi, datorită faptului că peretele abdominal încă este în recuperare. Totodată, poți experimenta dureri deplasate în alte zone ale corpului (cum ar fi umerii), însă tot din cauza recuperării post-partum.

Incontinență

Că tot vorbim de mersul la toaletă, s-ar putea să nu mai fie la fel, cel puțin o perioadă. Dacă credeai că scăpările de urină vor dispărea de îndată ce vei naște, te înșelai. Din păcate, mușchii din zonă nu sunt suficient de puternici încă, pentru a opri scurgerile așa că e posibil să mai experimentezi o perioadă aceste simptome. Din fericire, vei purta oricum absorbante pentru sângerări, așa că nu vei risca să se vadă pe pantaloni. La polul opus, însă, poți experimenta o nevoie de a merge la toaletă însă fără să poți „rezolva” treaba. Și acest lucru va reveni la normal pe parcurs.

„Gravidă” în continuare

Corpul tău nu revine la forma de înainte de sarcină imediat, dar presupunem că te așteptai la asta. Poate, însă, nu știai că burtica de gravidă rămâne încă câteva săptămâni după naștere, pentru că uterul tău are încă un volum mai mare decât în mod normal. Ține minte că organismului tău i-au luat 9 luni să ajungă unde e acum și e posibil ca aceeași perioadă de timp să fie necesară pentru revenirea la corpul anterior.

Schimbări fizice

Pe lângă toate neplăcerile temporare, există și câteva schimbări care pot apărea permanent după ce ai dat naștere unui copil. Astfel de schimbări includ vergeturile, unele pete care e posibil să îți fi apărut în timpul sarcinii sau chiar senzațiile pe care le experimentezi în timpul actului sexual.

Ține minte că „corpul de mămică” are nevoie de ceva timp să se ajusteze la noua condiție și că nicio schimbare nu va fi vizibilă peste noapte. Încearcă să te bucuri de noul membru al familiei și să fii cât mai confortabil pe tot parcursul recuperării.

Sursa foto: © Famveldman | Dreamstime.com

Cum să-ţi schimbi percepţia despre mâncare și să slăbești sănătos după sarcină

După naștere, o parte din kilogramele în plus luate vor dispărea odată cu alăptarea și cu noul mod de viață. Iar restul va trebui să le dai jos prin adoptarea unei alimentații sănătoase și introducerea exercițiilor fizice în rutina zilnică. Trebuie să recunoaştem că dietele drastice se întorc întotdeauna împotriva noastră şi kilogramele se pun la loc, de obicei mai multe decât erau înainte. Aşa că cel mai bine e să găsim o modalitate prin care să ne schimbăm percepţia asupra mâncării şi să ne raportăm diferit la diete şi la stilul de viaţă sănătos pe care tot sperăm să-l adoptăm.

În primul rând, e nevoie de o etapă de analiză în care să observăm când anume mâncăm, ce mâncăm şi dacă sunt implicate anumite motive emoţionale. După ce vom cunoaşte aceşti factori decisivi, putem vedea anumite obiceiuri negative şi le putem combate. Mai apoi, e necesar să vedem dacă există zilnic anumite momente în care simţim mai tare nevoia de a mânca ceva dulce sau pur şi simplu o gustare nesănătoasă. E important să nu folosim mâncarea pe post de recompensă şi să încercăm să nu mâncăm atunci când ne simţim deprimate sau am avut o zi grea. Cel mai bine e să respiraţi adânc de câteva ori, să fiţi foarte sincere cu motivul pentru care vă doriţi să mâncaţi ceva nesănătos în acel moment şi să găsiţi un înlocuitor pentru acea gustare care v-ar putea aduce satisfacţie.

E foarte important să nu avem sentimente negative în legătură cu greutatea noastră. Chiar dacă poate avem câteva kilograme în plus, trebuie să ne păstrăm optimismul şi să ne acceptăm aşa cum suntem, lucrând încet încet pentru a obţine silueta dorită.

De fiecare dată când vrem o gustare nesănătoasă sau o porţie exagerat de mare de mîncare, trebuie să ne gândim la cum ne vom simţi după ce vom consuma porţia respectivă. De multe ori e vorba de sentimente de ruşine, tristeţe, ideea că nu suntem suficient de bune sau de motivate.

E important să mâncăm porţii mici de mâncare şi să mâncăm încet şi fără alte distracţii precum televizorul sau calculatorul. În acest fel ne vom da seama mult mai repede când suntem sătule şi ne vom opri din mâncat.

Cea mai grea parte este totuşi menţinerea. De aceea e important să ne schimbăm modul de a gândi despre mâncare. Trebuie să înţelegem că mâncarea va fi mereu acolo, la dispoziţia noastră şi că trebuie consumată raţional şi pentru a aduce vitamine şi energie în corp, nu pentru o mică plăcere de moment care va adăuga kilograme la siluetă.

foto

Cum să te recuperezi după naştere?

La finalul celor nouă luni de sarcină, vei începe să vezi semnele naşterii. Nu uita să ai pregătită geanta pentru maternitate şi cineva să fie mereu lângă tine, pentru că dacă vine momentul naşterii să te poată ducă la spital. După ce ai intrat în travaliu, momentele până când îţi vei ţine micuţul în braţe pentru prima dată sunt deja o chestiune de timp. Nu trebuie să îţi fie frică de naştere, mai ales dacă eşti la primul copil, deoarece noile tehnologii te ajută să ai o naştere cât mai uşoară şi cu durere redusă. Felicitări pentru primul tău copil! După acest moment fericit urmează o perioadă de recuperare, când poţi şi tu sufla uşurată şi poţi să îţi intri tot mai bine în rolul de proaspătă mămică. Îţi oferim câteva sfaturi pentru o recuperare cât mai uşoară.

Recuperarea poate să dureze o perioadă mai îndelungată

Deşi se spune că sunt îndeajuns 6 săptămâni pentru recuperare după o naştere pe cale naturală, fii pregătită ca această perioadă să dureze mai mult. Iar dacă naşterea a fost făcută ptin cezariană, perioada de recuperare este de minim 12 săptămâni. Este posibil ca vânătăile, umflăturile şi muşchii vaginali să îşi revină în mai mult de 6 săptămâni, în funcţie de organismul fiecărei femei.

Nu uita de odihnă

Odihna este importantă pentru o recuperare rapidă şi pentru evitarea depresiei post-naştere. Chiar dacă va trebui să îţi alăptezi micuţul la câteva ore, inclusiv şi în timpul nopţii, încearcă să dormi cât mai mult şi să te relaxezi.

Alimentaţie sănătoasă

Nu uita că alimentaţia sănătoasă îţi poate da aportul de energie necesar pentru ca tu să îţi îndeplineşti cât mai bine îndatoriile de mamă. Nu trebuie să lipsească din alimentaţia ta fructele, legumele, alimentele cu conţinut ridicat de proteine şi cele bogate în fibre. De asemenea, trebuie să te hidratezi constant, dar evită băuturile pe bază de cofeină.

Tranzitul intestinal

Progesteronul şi relaxina pot determina un tranzit intestinal lent. Pentru a evita constipaţia şi lipsa scaunului, mănâncă sănătos şi bea multe lichide.

Incontinenţa urinară

Ca şi în timpul sarcinii, vei experimenta nevoia de urinare frecventă şi incontinenţa urinară. Pentru întărirea muşchilor pelvieni, fă câteva exerciţii simple, care constau în contractarea şi relaxarea muşchilor în mod regulat.

Lucruri de care ai nevoie la maternitate

După ce ajungi în luna a opta de sarcină, începând cu săptămâna a 32- a, trebuie să te gândești la o listă a lucrurilor necesare pe care trebuie să le iei cu tine la maternitate. Este recomandat ca să ai gata bagajul încă din săptămâna a 36-a, pentru cazul în care intri mai repede în travaliu. Poți să faci două bagaje, unul prentru travaliu și naștere și un bagaj pentru necesitățile tale și ale bebelușului după naștere. Încearcă să nu îți pregătești un bagaj prea mare, dar ai grijă ca acesta să conțină toate lucrurile de care ai nevoie pentru a te simți cât mai confortabilă.

Înainte de toate să ai în vedere actele necesare care nu trebuie să lipsească din bagajul de maternitate. Acestea sunt: cartea de identitate/buletin (original și copie), carnetul de sănătate, adeverința de la serviciu, dosarul de analize din timpul sarcinii, carnetul gravidei și ultimele ecografii făcute în timpul sarcinii.

Printre lucrurile strict necesare pentru tine se numără un halat călduros, papuci comozi, ciorapi sau șosete, cămașă de noapte, săpun sau gel de duș, pastă și periuță de dinți, antiperspirant (de preferat fără aluminiu sau parabeni), prosoape, 2-3 perechi de chiloti, tampoane de noapte (în maternitățile în care se permite folosirea lor), ceai de pelin, rivanol, ulei de salvie sau spray cu propolis (pentru o mai bună și mai rapidă cicatrizare a epiziotomiei), 2-3 pachete de vată de calitat, pieptăn și accesorii pentru păr, telefonul mobil și încărcătorul acestuia, un bidon de apă plată, strugurel de buze, pompă de muls, și cremă pentru sâni.

Bagajul de maternitate a bebelușului ar trebui să conțină 8-10 șalopete pentru dormit, 8-10 body-uri, jachetă, mănuși fără degete, căciulă, pături pentru învelit și pături de unică folosință, dischete de vată, prosoape moi pentru copii, o pungă de scutece pentru nou-născuți, ulei de migdale, cremă pentru funduleț, suzetă, pudră și ulei de corp, biberon și haine pentru ieșirea din maternitate.

După ce plecați din maternitate, acasă vei avea nevoie de câteva lucruri necesare deja pregătite, astfel încât să poți petrece primele zile ale tale cu beblușul în maximul de confort. Nu uita de scutece pentru nou născuți, șervețele umede pentru copii, o măsuță pentru schimbat scutece, șalopete, body-uri, păturici, o cădiță specială, biberoane, ulei de corp, termometru și un cărucior.

Nu uita de aparatul foto, deoarece vei dori să imortalizezi primele momente ale tale cu bebelușul. Dacă îți pregătești bagajul din timp, vei scăpa de stresul din ultimul moment și te vei putea concentra în totalitate asupra nașterii.

foto