Home » Bebelusul » Sarcina » Cât de mare e bebelușul tău în trimestrul I de sarcină?

Cât de mare e bebelușul tău în trimestrul I de sarcină?

marimebebe_TRIMESTRUL1

Fiecare viitoare mămică cunoaște simptomele propriei sarcini, poate intui ce modificări au loc în corpul ei dintr-o perspectivă exterioară, însă nu poate avea certitudinea schimbărilor pe care le suferă bebelușul pe perioada celor 40 de săptămâni de sarcină. Dimensiunile acestuia pot fi estimate abia din săptămâna a patra, iar dezvoltarea își va modifica ritmul în fiecare trimestru. Pentru a te ajuta să îți creezi o imagine de ansamblu cu privire la modul în care sarcina ta evoluează, ți-am pregătit o reprezentare structurată pe trimestre și săptămâni:

marimibebe_TRIMESTRUL1

Săptămâna IV – zigotul, adică ovulul fecundat rezultat din unirea celor doi gameți (celule sexuale) are 32 de celule, fiecare având dimensiunea unei semințe de mac. În această perioadă are loc un intens proces de diviziune în care se bun bazele a ceea ce urmează să se dezvolte în piele și organe interne. Greutatea acestuia este de 1 gram.

Săptămâna V – cumulul de celule ia o formă similară unui mormoloc de mărimea unui sâmbure de măr. Procesul său de dezvoltare ajunge în stadiul creării sistemului nervos central și a celui circulator, altfel spus, creierul și inima sa încep să se formeze.

Săptămâna VI – dimensiunea se triplează, iar pentru exemplificare te poți gândi că micuțul tău poate fi comparat cu un bob de mazăre, moment în care începe să fie foarte bine protejat de lichidul amniotic.

Săptămâna VII – se formează brațele care seamănă cu niște mici vâsle, însă dimensiunea corpului nu o va depăși  pe cea a unei afine.

Săptămâna VIII –  din punct de vedere al mărimii, ajunge să poată fi asemuit unui fruct de zmeură, iar din punct de vedere al evoluției sale se formează degetele individuale de la mâini și picioare.

Săptămâna IX – este momentul în care embrionul trece la următorul stadiu: la cel de fetus, ajungând la dimensiunea unei măsline verzi. Cele care se dezvoltă în această săptămână sunt sistemul reproducător și cel digestiv.

Săptămâna X – un fruct de kumquat poate exemplifica cel mai bine forma și mărimea pe care o are bebelușul tău în această săptămână de sarcină. Tot acum se conturează mai bine zona ochilor și sprâncenele.

Săptămâna XI – ajuns la dimensiunea unei smochine, bebelușul va crește de aproximativ 30 de ori în greutate și își va tripla lungimea.

Săptămâna XII –  în acest stadiu, oasele sunt în proces de formare. Tot acum se dezvoltă și unghiile de la mâini și de la picioare. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *