Home » Sarcina » Diabetul gestațional – cauze și simptome

Diabetul gestațional – cauze și simptome

Una dintre cele mai mari probleme pe care doctorii le ridică atunci când examinează o femeie gravidă este prevenirea apariției diabetului gestațional. Această afecțiune se dezvoltă, de cele mai multe ori, în ultimul trimestru de sarcină. Această formă de diabet afectează aproximativ 9% dintre femeile însărcinate, potrivit datelor de pe Wikipedia, și dispare, în mod normal, după sarcină. Dacă vrei să afli mai multe despre ce anume cauzează această boală, care sunt simptomele și care sunt formele de tratament recomandate pentru aceasta, te invităm să citești în continuare.

Ce cauzează diabetul gestațional

Diabetul gestațional este o formă de diabet pe care unele femei o fac în timpul sarcinii. Este cauzat de mai mulți factori și poate apărea inclusiv la femeile care nu au avut diabet înainte de sarcină. Printre factorii de risc se numără câțiva bazați pe criterii demografice, precum vârsta (femeile peste 25 ani sunt mai predispuse la această afecțiune) sau etnia (minorități etnice precum afro-americani, sau amerindieni au o predispoziție pentru această boală). Totodată, există și câteva criterii medicale de luat în considerare, precum prezența chisturilor ovariene, prezența diabetului de tip 2 la rudele de gradul 1, obezitatea sau creșterea rapidă în greutate în timpul sarcinii. Totodată, poate fi luat în considerare orice cauză care provoacă un nivel ridicat al glicemiei.

Simptome ale diabetului gestațional

Doctorii care se ocupă de sarcina ta îți vor face analize pentru depistarea acestei boli începând din al doilea trimestru de sarcină, datorită faptului că există o mare șansă să nu prezinți niciun simptom al bolii. Testele de glucoză care îți vor fi efectuate vor determina dacă prezinți un risc de a face diabet gestațional sau dacă tu și bebelușul tău sunteți în siguranță.

Cum se tratează această boală

Diabetul gestațional se manifestă printr-un nivel mare al glicemiei și o rezistență la insulină, ceea ce înseamnă că pancreasul mamei nu poate echilibra nivelul zaharurilor din sânge. O alimentație echilibrată și un plan de exercițiu sunt printre primele recomandări medicale în aceste cazuri. Asta pentru a preveni episoadele hiperglicemice. Apoi, unele dintre femeile însărcinate afectate de această boală sunt nevoite să își facă injecții cu insulină pentru a ajusta glicemia, în timp ce altele au nevoie doar să ia câteva medicamente care ajută la echilibrarea glucozei din sânge. În plus, femeile afectate trebuie să monitorizeze nivelul glicemiei, la fel ca orice alt diabetic.

Cum afectează sarcina

De cele mai multe ori, dacă este ținut sub control, diabetul gestațional nu provoacă complicații majore nașterii sau bebelușului. Nu sunt provocate defecte de naștere datorită faptului că bebe este deja dezvoltat și este în faza de creștere în momentul în care această boală se dezvoltă. Totuși, această boală poate provoca o naștere prematură sau probleme de sănătate pentru bebeluș. Netratat, sau tratat necorespunzător, diabetul gestațional poate crea probleme serioase, precum un bebeluș mare (lucru care poate îi poate provoca probleme ale umerilor la naștere), un bebeluș hiperglicemic (cu risc de diabet) sau cu probleme de respirație. În cazuri extreme, această boală poate provoca moartea intrauterină a bebelușului.

Este bine ca, în cazul în care ești suspectată de această boală, să o iei în serios și să respecți toate indicațiile medicului, pentru a preveni problemele menționate anterior.

Sursa foto: © Truembie | Dreamstime.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *