Home » Sarcina » Cum trecem peste tulburările de somn?

Cum trecem peste tulburările de somn?

Dacă intenționezi să rămâi însărcinată sau urmează să devii mămică cu siguranță că știi deja ce presupune acest lucru. Dacă nu știi, îți spunem că vor apărea schimbări care vor solicita modificarea stilului de viață. Aceste schimbări se vor manifesta de cele mai multe ori într-un mod dezagreabil. Una dintre cele mai semnificative va afecta programul de somn nocturn cauzat de dezechilibrul hormonal prin care vei trece. Vor apărea factori de natură fizică și psiho-emoțională care duc la fragmentarea somnului în timpul nopții cauzând astfel insomnie, care poate pune în pericol sarcina.

În continuare vei afla care sunt cauzele insomniei din timpul sarcinii, astfel le vei putea recunoaște și încerca să diminuezi efectele, dar îți vom prezenta și câteva sfaturi utile pe care să le introduci în programul tău de zi cu zi.

Ce cauzează tulburările de somn?

Câțiva dintre factorii responsabili de perioadele agitate din timpul nopții în perioada sarcinii sunt: somnolența diurnă, necesitatea de a merge des la toaletă cauzată de faptul că uterul se mărește și presează vezica urinară, stresul resimțit de viitoarea mămică, disconfortul fizic cauzat de mărirea uterului, crampe musculare, apneea de somn (întreruperea bruscă a respirației) sau arsurile la stomac (refluxul gastroesofagian). Aceste simptome de sarcină se fac vinovate de stările de disconfort, însă există idei și soluții care le pot ameliora cu succes pentru a avea o sarcină lipsită de griji și ferită de tratament medicamentos care nu este deloc indicat în această perioadă.

Cum treci peste tulburările de somn?

Urmează o rutină: creează-ți un program strict cu ore fixe de somn și de trezire și fă sport regulat, atât cât îți permite medicul, pentru că acesta te va ajuta să dormi mai bine. De asemenea, poți face băi calde în fiecare seară.

Folosește tehnici de relaxare: introdu în rutină activități precum aromaterapia, masajul, yoga sau meditația. Creează un mediu favorabil în care să te poți odihni, o cameră aerisită cu o temperatură potrivită și draperii de culoare închisă. Poți chiar să citești în fiecare seară, înainte de somn, dacă nu obișnuiești să faci asta deja.

Acordă atenție nutriției: fă câteva schimbări în dietă și începe prin a evita alimentele cu un conținut ridicat de cofeină sau zahăr. Un regim alimentar bogat în nutrienți va genera o stare de bine generală. Evită să consumi cantități mari de lichide seara, dar și să mănânci cu câteva ore înainte de culcare. Dacă simți nevoia acută de a lua o gustare, este indicat ca aceasta să fie bazată pe carbohidrați. Evită alimentele acide, condimentate sau prăjite.

Găsește cea mai bună poziție pentru dormit. Utilizează perne pentru susținerea burticii și a spatelui, se găsesc în diferite dimensiuni și forme, în funcție de nevoile fiecăreia. De asemenea, e recomandat să dormi pe partea stângă (pentru a facilita circulația sângelui) având o pernă plasată sub burtă și una între genunchi.

Pentru a nu exista un dezechilibru acut din punct de vedere al dormitului în timpul sarcinii este indicat să acorzi o atenție deosebită metodelor care ajută creșterea calității somnului. Dacă totuși se întâmplă să ai nevoie de ajutor de specialitate, nu ezita să vorbești cu un medic, deoarece pericolele somnului insuficient în timpul sarcinii sunt iminente și pot afecta atât viitoarea mămică, dar și fătul. Însă întotdeauna este indicat să previi și nu să repari.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *