Home » Sarcina » 6 alimente pe care e bine să le consumi în timpul sarcinii

6 alimente pe care e bine să le consumi în timpul sarcinii

Despre femeile gravide se spune deseori că trebuie să mănânce pentru doi și, pe această bază, li se permite să mănânce orice combinație (ciudată) de alimente, dar și orice cantitate. Deși este normal să crești în greutate în timpul sarcinii, nu trebuie să mănânci pentru doi pentru că riști să iei prea multe kilograme în plus, iar asta poate să dăuneze și ție și micuțului. Varianta sănătoasa a „mâncatului pentru doi” este mâncatul sănătos. Mai precis, este imperios necesar să consumi câteva alimente care sunt bogate în nutrienții de care bebelușul are nevoie pentru a se dezvolta armonios. În cele ce urmează, te invit să descoperi care sunt 6 astfel de alimente.

Cereale integrale

Cerealele integrale sunt una dintre cele mai importante alimente pe care trebuie să le consumi în timpul sarcinii. Pe lângă carbohidrații complecși care îți oferă energie pe parcursul zilei, acestea conțin vitamine și minerale esențiale pentru dezvoltarea bebelușului, precum grupa de vitamine B, acid folic sau niacină, dar și fier sau fibre. Ține minte că este recomandat să consumi cel puțin 28 g de fibră pe zi în timpul sarcinii, pentru a evita constipația și problemele care vin cu aceasta. Printre cerealele pe care poți să le consumi se numără și grâul, secara, ovăzul, orezul sau orzul. Asigură-te, însă, că cel puțin jumătate din consumul zilnic de cereale este format din cereale integrale (uită-te în lista de ingrediente de pe ambalaj). Idei de mese în care să consumi cereale sunt: terci de ovăz dimineața, pâine integrală, tortilla integrală, orez brun sau orez sălbatic.

Leguminoase

O altă sursă bună de vitamine și minerale sunt și leguminoasele precum fasolea, mazărea, năutul, soia și lintea. Acestea îți oferă un conținut bogat de proteine (care sunt esențiale pentru buna dezvoltare a bebelușului, mai ales în trimestrele 2 și 3) și fibră, dar sunt și o sursă bună de fier, acid folic, calciu sau zinc. Poți consuma aceste alimente în supe, salate sau orice alte mâncăruri care îți fac plăcere.

Somon

Peștele trebuie consumat cu grijă în timpul sarcinii. Cu toate acestea, somonul este o sursă excelentă de acizi grași Omega-3, care ajută la dezvoltarea creierului și ochilor bebelușului tău. Somonul este considerat un pește cu un conținut scăzut de mercur, ceea ce înseamnă că îți este permis să mănânci maxim 340 g de somon pe săptămână. Asigură-te doar că nu îl consumi crud.

Ouă

Ouăle conțin aproape toți nutrienții de care bebe are nevoie pentru a se dezvolta, iar în ceea ce privește modul de prepare, acestea sunt tare versatile. Poți să le consumi fierte, ochiuri sau orice alt fel, atâta timp cât te asiguri că sunt gătite bine. Astfel, vei avea un aport sănătos de aminoacizi.

Fructe de pădure

Suntem în sezonul fructelor de pădure, așa că ai de unde alege, când vrei să le consumi. Zmeura, căpșunii, afinele, murea sau coacăzele sunt surse geniale de antioxidanți, vitamine și minerale. Acestea au un conținut bogat în vitamina C, care ajută la întărirea sistemului imunitar, dar și acid folic, care este esențial în sarcină.

Iaurt

Ca să îți iei aportul de calciu de care ai nevoie, cea mai bună soluție este să consumi un iaurt slab în grăsimi. Optează pentru iaurtul simplu și îndulcește-l tu cu fructe, miere și cereale integrale.

Sursa foto: © Evgenyatamanenko | Dreamstime.com

One thought on “6 alimente pe care e bine să le consumi în timpul sarcinii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *